Matsvinn förekommer i flera led, och örter och sallater slängs ofta i onödan när de börjat sloka.

20 jan 2018

Svegro tipsar om sex olika sätt att ta tillvara på plantan, istället för att slänga den i soporna.

1. Gör en pesto! Såväl blad som stjälkar kan mixas med lite olja, lagrad ost och vitlök.
2. Imponera med en egen örtolja – en perfekt gå-bort-present.
3. Frys in vackra iskuber med överblivna blad och lägg i drinken eller vattenglaset
4. En mix av brödsmulor, örter och olja ger smarrig topping till pastan.
5. Gör ett örtsmör, rulla in i gladplast och frys in för senare användning.
6. Ett lyxigt örtsalt görs enkelt av hackade örtrester och flingsalt som torkas i ugnen.

Klimatsmart Pesto

valfria örter/primörblad
smakrik ost, t ex mjölkfri
solroskärnor eller pinjenötter
en rejäl skvätt olivolja
1-2 klyftor vitlök
en nypa flingsalt

Grovhacka dina örter/primörblad och riv osten. Lägg i mixern tillsammans med solroskärnor eller pinjenötter, krossad vitlök och en nypa salt.
Tillsätt olivolja i en fin stråle under mixningen.
Servera på smörstekt bröd, i en wrap eller som tillbehör.