Semmel-trifle!

Den här semmelsmakande desserten i flera lager görs på kardemummaskorpor, grädde och mandelmassa. Superenkel och såklart drömskt god.

Jag ääälskar semlor och tänker ibland att ”det där är ju väldigt simpelt av dig”. Man känner sig ibland tvungen att älska ett franskt bakverk i 15 lager annars räknas det inte, men min favoritbakelse är alltid semlan. Varför? Därför att jag älskar smaken av kardemummabullar, mandelmassa och grädde. Så… varför inte göra en dessert av det!?

Jag älskar att blötlägga skorpor i mjölk eftersom de får en helt annan konsistens, nästan som en pudding. Den här triflen har ett lager av det och ett med bara krossade skorpor, så att du får lite olika texturer. Den här triflen går lätt att förbereda någon timme före gästerna kommer, den blir faktiskt bara godare.

4 stora portioner

200 g kardemummaskorpor
2-3 dl mandelmjölk
75 g mandelmassa
1-2 tsk strösocker
2 dl vispgrädde, t ex Aito havregrädde eller Alpro sojagrädde
1 msk hackade mandlar

1. Krossa alla skorpor hyfsat fint. Jag brukar lägga dem i en plastpåse och banka på med en kastrull. Fördela i två skålar.
2. I ena skålen häller du ner 2 dl mjölk. Låt skorporna suga åt sig av mjölken. Blir det lite väl torrt häller du på 1 dl till. Och ja, beroende på skorpor kan de kräva mer, du vill ha en ganska fast men nästan krämig blandning.
4. Riv ner hälften av mandelmassan och söta extra med lite socker. Häll ner allt i serveringsskålen och jämna till ytan.
5. Vispa grädden fast och fluffig och spritsa hälften över skorpblandningen.
6. Strö över resterande krossade skorpor och toppa med resterande riven mandelmassa.
7. Spritsa över resterande grädde och toppa med hackade mandlar.