Semla + langos = semlos

Fazer lanserar sin version av årets semla i samarbete med kocken Louise Johansson. Semlos är en vegansk blandning av langos och traditionella semmelsmaker som toppats med en havrevisp från Fazer Aito.

– Jag kom på detta när jag stod på Lindholmen Street food-marknad i Göteborg där jag serverade en lite mer klassisk variant av langos. Jag tänkte, lite kardemumma kanske, något fluffigt, varför inte växtbaserat? Och vips så hade jag det: semlos! Tillsammans med Fazer Aito har jag även lyckats göra en helt vegansk variant på semla, berättar Louise Johansson.

Fazer Aitos bidrag till Året semla är gjord på en klassisk langos med en nypa kardemumma och den vispbara havreprodukten Fazer Aito Oat for Whipping, som nu har fått ett nytt recept utan palmolja. Produkter tillverkade efter det förnyade receptet lanseras i butik i februari. Under en övergångsperiod kommer det även att finnas Fazer Aito Oat for Whipping tillverkad efter det gamla receptet i butik.

– Vi är också glada över att Fazer Aito Oat for Whipping har fått nytt recept. Konsumenterna har efterlyst Fazer Aito Oat for Whipping utan palmolja. Vår produktutveckling har nu tagit fram ett recept där en blandning av kokos- och rypsolja används för att göra vispen tillräckligt vispbar och åstadkomma ett skum som håller, fortsätter Susanna Kallio.

ca 5 semlos

1 förp (250 ml) Fazer Aito Oat for Whipping
2 tsk florsocker

Semlosdeg

25 g margarin
2 tsk nystött kardemumma
0,5 dl strösocker
2 dl havredryck
10 g jäst
4 dl vetemjöl + 1 dl vetemjöl till utbakning
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 l olja till fritering

Mandelmassa
100 g mandelmassa
2 msk Fazer Aito Oat for Whipping (naturell)
1 tsk nystött kardemumma
1 krm salt

Semlosdeg

1. Smält margarin, kardemumma och socker i en kastrull och häll i havredryck. Värm tills vätskan är fingervarm, cirka 37°C.
2. Smula jästen i degbunke/hushållsmaskin och häll i vätskan.
3. Tillsätt mjöl och bakpulver och knåda degen cirka 8-10 minuter för hand eller på låg hastighet i en köksassistent i cirka 5 minuter.
4. Tillsätt salt och knåda ytterligare 1 minut. Plasta bunken och låt jäsa i 30 minuter.

Mandelmassa
Dela mandelmassan i mindre bitar. Blanda med övriga ingredienser till en tjock kräm, lägg i en spritspåse.

Servering
1. Vispa Fazer Aito Oat For Whipping till lagom konsistens och lägg i en spritspåse.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fem jämna bitar. Låt jäsa i cirka 10 minuter.
3. Värm oljan till 160°C i en stor kastrull.
4. Forma en langos genom att dra ut degen och fritera i oljan i cirka 3 minuter.
5. Vänd bröden efter halva tiden och lägg upp på ett fat med hushållspapper så överflödigt fett försvinner.
6. Spritsa först på mandelmassa sedan valfri ”Fazer Aito Oat For Whipping” och pudra över florsocker. Strö över lite nystött kardemumma.