Jordnötssås har de där egenskaperna som gör att den älskas av alla oavsett ålder, kön och smakpalett. Jag gillar att blanda den med nudlar så att det blir härligt kleggigt och så att man får med sig sås i varje tugga.

15 mar 2019

4 portioner

Sataymarinad
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
0,5 dl sweet chili
0,5 dl rapsolja
2 msk sojasås
2 tsk gurkmeja
1 tsk malen koriander

Jordnötspasta
400 g vegokött, t ex tzay, Fry’s ”chicken” strips, ”Istället för kyckling” eller fast tofu
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
0,5 burk krämigt jordnötssmör
0,5 dl ljus sojasås
1 dl varmt vatten
2 msk strösocker
1 förpackning nudlar (kolla så att de inte innehåller ägg)
sesamfrön

Sataymarinad
Riv vitlök och ingefära fint. Rör ihop med sweet chili, rapsolja, sojasås, gurkmeja och koriander i en skål.
Lägg vegoköttet i en plastpåse och blanda med marinaden. Låt marinera i kylen i minst 30 minuter, helst över natten. Massera påsen då och då så att varje bit vegokött får njuta av lite marinad.
Trä vegoköttet på spett och stek i en grillpanna eller på en grill.

Jordnötspasta
Riv vitlöksklyftor och ingefära. Mixa med jordnötssmör, sojasås, varmt vatten och strösocker i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet och blanda sedan med jordnötssåsen och sesamfrön. Servera till satayspetten.

Relaterade artiklar