Zuppa di Ceci e Finocchio är en sardinsk soppa med fänkål och kikärter. Genom att mosa en del av potatisen blir den extra krämig och det gillar vi. Välj en mindre pastasort till den här soppan, t ex någon makaron.

18 Dec 2018

5-6 portioner

2 stora vitlöksklyftor
½ dl olivolja
1 gul lök, skivad
1 dl finhackad persilja
1 stort fänkålsstånd, ca 300 g
3 potatisar, tärnade
350 g plommontomater, hackade
5 dl kokta kikärter, ca 2 burkar à 400 g
100 g pasta, t ex makaroner
1 liter vatten
salt
svartpeppar

1. Krossa vitlöksklyftorna med sidan av kniven.
2. Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt vitlök, gul lök och hälften av persiljan. Sätt på locket på kastrullen och låt allt fräsa på i några minuter tills löken börjar få färg. Rör om då och då.
3. Skär av dillen på fänkålen och hacka fint. Dela fänkålen på mitten och skiva sedan tunt.
4. Tillsätt fänkålen, fänkålsdillen och potatisen och fräs i drygt tio minuter utan lock.
5. Tillsätt tomaterna, sköljda kikärter och vatten. Smaka av med salt och peppar. Koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter. Tillsätt slutligen pastan och låt koka tills den är mjuk.
6. Mosa försiktigt sönder potatisbitarna med en slev och rör i resten av persiljan. Servera.