Jepp, här är den. Sångfågelsbakverket som gjorde premiär i finalen av Melodifestivalen 2014. Härligt folkligt, smått galet, färgglatt, välkomnande, underhållande, inspirerande och helt jäkla fantastiskt.

6 mar 2016

6 st

Sockerkaksbottnar
50 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk, t ex soja-, mandel, eller havremjölk

Hallonmousse
2½ dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & creamy
200 g hallon
½ dl geléströsocker

Mörk chokladmousse

100 g mörk choklad
2½ dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & creamy
1 msk kakao
1 msk florsocker



Dekoration
600 g marsipan
karamellfärg i regnbågens färger (blå, rosa, gul, orange och lila)
strössel
ätbart glitter

Sockerkaksbottnar
Sätt ugnen på 250 grader.
Smält smöret. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vispa ner lite mjölk i taget och avsluta med smöret. När du har en slät smet utan klumpar häller du den på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 8 minuter. Ta ut och låt svalna.

Hallonmousse
Låt hallonen leka runt i en kastrull tills de har smält och blivit en härlig röra. Rör ner geléströsocker och låt koka med i en minut.. Mixa allt med en stavmixer så att du får en slät puré. Häll över i en skål och låt svalna i kylskåpet. Vispa vispgrädde fast och fluffig. Rör ner en klick grädde i hallongelén så att den lättas upp. Vänd sedan ner hallongeggan i vispgrädden. Låt stå i kylen under tiden som du gör smörkrämen.


Mörk chokladmousse
Hacka den mörka chokladen fint och häll ner i en skål. Koka upp vispgrädden och häll den över chokladen. Låt stå i 1 minut och rör sedan runt tills chokladen har smält. Blanda ner kakao och florsocker. Låt svalna helt i kylen. Vispa krämen med en elvisp till en fluffig mousse. Det tar runt 10 minuter innan du har fått en riktigt härligt mousse.

Ta ut små rundlar av sockerkaksbotten med hjälp av ett kakmått. Spritsa hallonmoussen på hälften av bottnarna. Lägg på resten av sockerkaksrundlarna och spritsa chokladmoussen överst.
Färga marsipanen i olika färger. Kavla ut varje del för sig och skär ut små trianglar. Tryck fast dem runt varje bakelse. Du kan ”limma” fast dem med lite hallonmousse om de inte fastnar.
Avsluta med att strö över glitter, strössel och annat vackert.



Tips!
Självklart måste du toppa dem med en sångfågel. Den går utmärkt att göra av marsipan som du färgar med lite kakao.
Bara knåda in någon tesked kakao i lite marsipan och forma till små fåglar. Avsluta med att pensla dem med guldpulver.