Salt kola- och chokladmousse

Chokladmousse är alltid ett säkert kort. Men en chokladmousse med salt karamell är en succé som gör att gästerna aldrig kommer vilja gå hem. Och att smälta socker är inte alls svårt, så ge det ett försök.

4 portioner

1 dl strösocker
50 g kokosolja utan smak eller smör, t ex mjölkfritt
4 dl vispgrädde, t ex havre- eller sojabaserad
200 g mörk choklad, fint hackad
2 msk rapsolja
0,5 tsk flingsalt

1. Sprid ut strösockret i en vid kastrull och smält på medelhög värme. När sockret har smält kan du försiktigt röra runt med en träslev så att sockret karamelliseras jämnt.
2. När sockret har fått färgen av gyllene bärnsten tar du kastrullen från plattan och rör ner smöret eller kokosoljan. Rör runt tills det har smält och häll sedan på 2 dl av grädden. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt allt smälta ihop. Om det är några bitar som vägrar ge sig är det bara att sila blandningen.
Ta åter kastrullen från plattan.
3. Vänd ner chokladen i smeten tillsammans med rapsoljan och saltet. När du har en slät smet häller du över den i en skål och låter svalna i rumstemperatur.
4. Vispa resterande 2 dl grädde fast och fluffig. Vänd ner en stor slev i chokladsmeten så att den lättas upp. Vänd sedan ner chokladsmeten i grädden med hjälp av en slickepott. När du har en fluffig, mörk chokladmousse häller du upp den i serveringsformar. Låt stå i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten.
5. Servera som den är, med färska bär eller hackade nötter.