Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål

Den här krämiga vegetariska risotton har smak av saffran och toppas med bakade tomater och fänkål.

Ylva Bergquist uppföljare Ännu mera vego på 30 minuter är precis lika färgsprakande, ändlöst inspirerande och kittlande inbjudande som förra. Enkelt, varierat och alltid med smakerna i fokus. Det här är en bok för du som älskar vegomat och vill få glädjechockar vid varje måltid. Här är några av våra favoriter ur boken.

Recept: Ylva Bergqvist Foto: Lennart Weibull

Mera vego på 30 minuter

I Ylva Bergqvists bok Mera vego på 30 minuter (Bonnier Fakta) får vi en rad med enkla vegorätter (mycket veganskt och en del lakto-ovo). Ylva är bäst när det gäller enkel mat med maxade smaker.

Recept: Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål

4 portioner

När det gäller risotto finns det en regel: det är gästerna som ska vänta på risotton och inte tvärtom. Den här varianten är vegansk och tar precis en halvtimme att laga. Ibland tar jag en smakrik ost istället för näringsjäst, andra gånger hoppar jag över saffranet eller så byter jag ut tomaterna mot färsk sparris, vitlöksstekt svamp, rostad pumpa eller gröna ärtor. Risotto efter säsong med andra ord.

2 msk koncentrerad grönsaksfond

1 paket saffran, ½ g
500 g körsbärstomater
2 citroner
4 dl risottoris, gärna carnaroli
2 dl torrt vitt veganskt vin
1 fänkålshuvud, ca 300 g
2 msk vit miso
1 msk lökpulver
4 msk näringsjäst
salt
svartpeppar
olivolja

hackade bbq-mandlar eller rostade mandelspån till servering

1. Koka upp fond, saffran och 1 liter vatten.
2. Sätt ugnen på 225 grader, grill och varmluft.
3. Lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper och krydda med salt, peppar och olja. Dela citronerna och lägg dem bredvid med snittytan uppåt. Ställ in plåten högt upp i ugnen och ugnsbaka i ca 20 minuter tills tomaterna mjuknat och fått lite färg.
4. Rosta riset i lite olja i en stor kastrull under omrörning. Tillsätt vinet och låt det ånga bort. Tillsätt saffransbuljongen, ca 2 dl i taget. Tillsätt mer så snart vätskan kokat in. Risotton ska sjuda på medelvärme, inte koka. Rör om då och då men du behöver inte röra hela tiden. Risotton är klar när den är al dente och lagom krämig. Det tar ca 20 minuter.
5. Strimla fänkålen fint, gärna med mandolin. Lägg den i iskallt vatten, eventuellt med isbitar i, så blir den extra krispig.
6. När risotton börjar bli färdig rör du ner miso, lökpulver och näringsjäst. Rör om ordentligt så att mison löses upp. Rör ner lite olivolja för att binda ihop risotton och smaka av med salt och peppar.
7. Lägg upp risotton på tallrikar och toppa med tomaterna (även såsen som bildats på plåten), citronhalvorna, fänkålen och mandel.