Saffranspannkaka med mandel

Det här som en gotländsk saffranspannkaka fast utan ägg. En saffransgul stolthet smaksatt med mandel som gör sig så gott tillsammans med en hemmagjord jordgubbssylt med vanilj och vispad grädde.

I samarbete OddlyGood

OddlyGood

Oddlygood har en hel serie med växtbaserade mejeriprodukter. Testa deras Easy Cooking i både matlagning och bakning eller vispa deras Easy Whipping fluffig och du har en växtbaserad vispgrädde!

Recept: Saffranspannkaka med mandel

8 portioner

3 dl grötris
12 dl vatten
½ tsk salt
1 dl mandelmjöl
ca 1 tsk bittermandelessens
6 dl grädde, t ex Valio Easy Cooking
1 förpackning saffran
1 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Jordgubbskompott
500 g frysta jordgubbar
1 vaniljstång
2 ½ dl strösocker
1 dl gelésocker

Servering
vispad grädde, t ex Valio Easy Whipping

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp ris, vatten och salt. Låt puttra på i ca 45 minuter. Häll eventuellt på mer vatten om det blir för torrt.
  3. Häll ner riset i en stor skål. Vispa ner resterande ingredienser. Blanda väl.
  4. Häll ner grötblandningen i en ugnsform och grädda i ugnen i ca 45 minuter. Ta ut och låt svalna.
  5. Servera saffranspannkakan med vispad grädde och sylt.

Jordgubbskompott
1. Tina jordgubbarna.
2. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner i en kastrull tillsammans med jordgubbarna och strösockret. Låt puttra på i 10 minuter.
3. Rör ner gelésockret och låt puttra i ytterligare 5 minuter.
4. Häll över i en skål och låt svalna helt i kylskåpet.