Saffranspannkaka med björnbärssylt och mandelgrädde

Den här gräddade risgrynsgröten med saffran gör sig både bra i smidiga portionsformar eller i en stor som alla kan ta från. Gröten kan du lugnt förbereda dagen före, ja till och med fylla formarna med, för att sedan grädda precis innan servering.

8 portioner på ett julbord

1 ½ dl grötris
3 dl vatten
en nypa salt
7 dl mjölk, t ex mandel-, soja- eller havremjölk
1 msk majsstärkelse
1 paket saffran
2 msk strösocker
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde

Till servering

½ dl rostade mandelflagor
2 dl vispgrädde, t ex mjölkfri som Alpro Cuisine vispbar
1 msk florsocker
ev. 1 msk mandellikör eller några droppar bittermandelessens
björnbärssylt

Blanda grötris, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter.
Rör ner mjölken och låt gröten svälla på väldigt svag värme i 40-50 minuter.
Blanda ner majsstärkelse, saffran, strösocker och grädde i gröten. Skrapa över den i en gratängform och grädda i ugnen i 30 minuter tills den blir fastare i konsistensen. 

Ta ut saffranspannkakan och strö över mandelflagorna.
Vispa grädden fast och fluffig. Söta med florsocker och smaksätt med mandellikör eller bittermandelessens.
Servera saffranspannkakan tillsammans med björnbärssylt och mandelgrädde.