Annons
Cape Ad

Saffranskryddat ris med russin

Här kommer ett färgglatt ris med både saffran, mandlar, russin och annat gott. Ett härligt tillbehör året runt.

Viktigt att välja rätt

Det är viktigt att välja rätt torkad frukt, både för klimatets och hälsans skull. Alla Saltå Kvarns produkter är ekologiska och det finns många skäl att välja just ekologiskt när det gäller russin. Enligt Naturskyddsföreningen är vindruvor en av de viktigaste varorna att byta till ekologiskt eftersom konventionellt odlade druvor är en av de mest kemiskt besprutade produkterna i Europa.  I odling av vindruvor används bland annat systemiska bekämpningsmedel, som innebär att bekämpningsmedlet tas upp av växten och druvorna. I Livsmedelsverkets stickprov av konventionellt odlade druvor påträffades mätbara resthalter i 86 prover av 93 (92 procent).

Recept: Saffranskryddat ris med russin

4 portioner

4 dl Saltå Kvarn parboiled ris
2 dl Saltå Kvarn russin
1 gul lök
2 msk smör, t ex mjölkfritt
1 nypa chiliflakes
1 tsk garam masala
6 dl grönsaksbuljong
2 påsar saffran
0,5 dl mandlar
0,5 dl rostad lök
2 msk finhackad persilja
2 msk granatäppelkärnor
1-2 tsk salt
 
1. Stek ris, russin och lök i smör. Tillsätt chiliflakes och garam masala och stek lite till. Värm under tiden upp buljongen och tillsätt saffran. Häll sedan över buljongen och salt på riset och sjud på svag värme i 10-12 minuter.
2. När allt vatten är avdunstat kan du ställa det åt sidan med locket på ytterligare ett par minuter.
3. Rosta under tiden mandeln lätt och finhacka. Vänd ner mandel, rostad lök och persilja i riset. Toppa med granatäpple och servera ljummen.