Annons
Cape Ad

Saffransfalafel (vegetarisk)

Falafel kan du göra lika bra på svenska gula ärtor och med färg och smak av saffran blir de ett självklart inslag på julbordet. De är godast om de steks/friteras precis vid servering.

Älskade falafel. Falafel som många känner igen som Mellanösterns vegetariska favorit (tillsammans med hummus), som klassiskt görs på kikärter. Här har vi istället bytt ut kikärterna mot gula ärtor och inte bara det… vi har smaksatt med saffran! Det känns härligt juligt på något sätt… eller somrigt, beroende på var i världen du befinner dig. Väl värt att testa!

falafel

Klassisk falafel

Vi älskar klassisk falafel. Vi vill till och med påstå att det är bland det godaste som finns. Frasiga kikärtsbollar som är goda både i en sallad, tillsammans med ett gäng grönsaker, hummus eller i en falafelrulle. Vill du lära dig hur man gör en klassisk falafel, kolla in vårt recept här.

ärtfalafel

Gul ärtfalafel

Falafel går att variera på så många sätt. Söker du på ”falafel” bland våra recept så kommer du hitta så många olika recept. Ett sätt du kan variera din falafel på är att byta ut de klassiska kikärterna mot gula ärtor. Lika frasiga men lite annan smak.

Recept: Saffransfalafel

4 portioner

250 g gula ärtor, torkade
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk riven färsk ingefära
1 kuvert saffran à 0,5 g
salt
olja att steka i

1. Blötlägg ärtorna över natten.
2. Häll av vattnet och mixa dem fint i en matberedare.
3. Häll ner resterande ingredienser och mixa lite till.
4. Hetta upp generöst med olja i en stekpanna. Forma biffar med en glasskopa eller med händerna. Pressa ihop ganska hårt. Stek gyllene på båda sidor. Låt rinna av på lite hushållspapper.