Annons
Cape Ad

Sabich – irakiskt pitabröd med friterad aubergine

Sabich är typisk irakisk/judisk helgfrukost. Ett pitabröd med friterad aubergine, mangosås, tahinisås, potatis och grönsaker.

En bjöd mig på det här och det är bland det godaste jag har ätit. Varma pitabröd fylld med friterad aubergine som smälter i munnen, kokt potatis och grönsaker. Men det som gör det här till den perfekta mackan är kombinationen av amba som är en syrlig picklad mangosås tillsammans med den feta och nötiga tahinisåsen.

Amba

Amba hittar du i Mellanösternbutiker. Du kan även göra egen, recept finns här. Den är vinägrig och har smak av gul curry. Köper du färdig kan du antingen köpa en slät variant eller en med bitar av mango. Köper du den med bitar är det bara att mixa sönder med en stavmixer.

Sabich

4 portioner

2 auberginer
salt
olja att steka i
4 pitabröd
4 potatisar, kokta
amba – mangosås
tahinisås, se nedan
sallad, se nedan
färsk persilja

Tahinisås
1 dl tahini
1 dl vatten
1 klyfta vitlök, pressad
1 citron, saften
salt

Sallad
10 cm gurka, finhackad
1 tomat, finhackad
1 rödlök, finhackad
1 msk olivolja
salt

  1. Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor på längden. Salta och låt ligga i 30 minuter så att de vätskar sig. Torka sedan torra med hushållspapper.
  2. Hetta upp generöst med olja i en stekpanna. Stek aubergineskivorna gyllene. Lår rinna av på hushållspapper.
  3. Rör ihop ingredienserna till tahinisåsen i en skål. Det kommer kännas som att den skär sig och blir grynig i början, men bara fortsätt att röra. Känns den för tjock är det bara att tillsätta mer vatten.
  4. Blanda ihop ingredienserna till salladen.
  5. Värm pitabröden och varva tahinisås, amba, aubergine, potatis och sallad i flera lager så att du får ett fullmatat pitabröd. Njut!