Sabenegh – libanesiska spenatgryta i

Denna libanesiska spenatgryta innehåller vanligtvis färs, men här har jag ersatt den med linser i stället. Spenaten kan du helt eller delvis också ersätta med nässlor och har du tillgång till ramslök kan du gärna grovhacka ett knippe och ha i.

Recept och foto: Karoline Jönsson

Recept: Vegetarisk Sabenegh – libanesiska spenatgryta i

4-6 portioner

3 dl bruna eller gröna linser
1 stor gul lök, finhackad
800 g spenat, fryst går bra
ca 7 dl vatten
3 msk japansk sojasås
2 grönsaksbuljongtärningar
4 vitlöksklyftor, rivna
1 ½ dl solroskärnor
3 msk citronsaft eller efter smak
½ dl finhackad koriander eller persilja
salt
svartpeppar

Servering
kokt basmatiris

1. Finhacka löken och fräs den gyllene i olja i en gryta eller traktörpanna.
2. Tillsätt spenat och fräs i någon minut och tillsätt sedan linser, vatten, soja, buljongtärningar och riv i vitlöken. Koka upp och sjud sedan 20-30 minuter.
3. Rosta under tiden solroskärnor i en torr stekpanna.
4. Smaka av grytan med citronsaft, salt, peppar och finhackad koriander. Vänd också ner de rostade solroskärnorna och rör om. Servera med kokt ris.