Annons
Cape Ad

Så hälsosam är vietnamesisk mat

Vietnamesisk mat anses med sina variationsrika recept vara ett av Asiens grönaste kök. VEGO benar ut vad som kännetecknar matkulturen och tipsar om några vegetariska favoriter!

Med subtila (men väl genomtänka!) smakkombinationer, och med friska närproducerade råvaror i spetsen, klättrar vietnamesisk mat snabbt upp i listtoppen över den mest hälsosamma och varierade kosten världen över. Vietnam, som ligger nära ekvatorn, har ett tropiskt klimat och anpassar sina matvanor därefter. Inom vietnamesisk matlagning används sällan mejeriprodukter och olja, däremot snålas det desto mindre med grönsaker och färska örter. Men maten skiljer sig lite åt beroende på var du befinner dig i landet.

Nudlarna från norr

I norra Vietnam har många av landets mest populära rätter sitt ursprung, bland annat den folkkära nudelsoppan Phó. Är du i södra Vietnam brukar maten vara mer generöst kryddad än i norr och när den väl är redo att serveras är det sällan en ensam tallrik som ställs på bordet – här äts gärna flera små rätter åt gången. Uppåt i landet finns influenser från grannlandet Kina, och det kryddas hellre med svartpeppar än chili. Ris och nudlar hittar du överallt och äts gärna till det mesta. Nudlarna serveras ofta i soppa och görs av bland annat mungbönor eller ris.

Något som dominerar oavsett var i landet du befinner dig är de gröna ingredienserna. En anledning till att så många gröna alternativ finns att välja mellan är buddhismen, som sedan en lång tid tillbaka funnits i landet. Inom buddhismen är det vanligt att tillämpa en vegetarisk kost och därför är många vietnamesiska rätter baserade på ingredienser från växtriket. Och även om landet anammat några favoriter från andra delar av världen finns många unika egenskaper som kännetecknar landets matkultur.

Nudelsoppa
I Vietnam serveras gärna nudlar eller ris till det mesta.

Arom före hetta

Generellt är mycket av det som äts i Vietnam både fräscht och färskt. Innehåller en måltid soja, bönsås, ris, färsk frukt eller många milda kryddor är det inte osannolikt att den är vietnamesisk. Just när det gäller kryddningen föredras rätter där maten har aromerna i fokus snarare än hettan (till skillnad från närliggande Thailand vars mat ofta utmärks just för att vara stark). Mynta, ingefära och citrongräs är exempel på färska kryddor som används både ofta och flitigt. 

Testa VEGOs recept på vietnamesiska sommarrullar med tahinisås

Svinnsnålt

Vietnamesisk matlagning är inte bara god och hälsosam – den är svinnsnål. Genom att ständigt ta vara på allt som finns tillgängligt och inte slänga något i onödan ser de till att hitta ett användningsområde för det mesta. Landets historia av svår fattigdom har gjort det nödvändigt snarare än till ett aktivt val, men det sparsamma beteendet har hängt kvar fram tills i dag.  

Duka upp för vietnamesiskt

En måltid börjar ofta med en soppa vars buljong kokas på kryddor som till exempel några av de vietnamesiska favoriterna; stjärnanis och ingefära. Sedan gör grönsakerna entré! De äts många och uppdelade i olika små rätter – och det är inte ovanligt att de serveras till ett protein. Här syns ofta små och krispiga salladsblad och söta, men ack så smakintensiva, vårlökar finns ofta som tillbehör. Även nymalen svartpeppar blandat med lime och salt att doppa maten i. In efter det kommer riset. Även det med protein och grönt. Oavsett kombination serveras det nästan alltid med en sås. Sist men inte minst dyker soppan upp igen, denna gång lite syrlig, och gärna följt av färsk frukt. Exakt hur man väljer att äta sin mat är såklart upp till var och en, och med ett brett utbud av recept är tillvägagångssätten minst sagt oändliga.

Färska råvaror
Grönt i mängder på de vietnamesiska matborden.

Ett grönt land

Vietnam är grönt, både när det kommer till naturen och maten. Många av de vietnamesiska rätterna görs enkelt vegetariska då majoriteten redan innehåller råvaror från växtriket. Även svamp och tofu används i stor utsträckning som proteinkälla. Är du känslig för laktos eller glutenintolerant kan en vietnamesisk kost vara ett bra alternativ, varken laktosprodukter eller mjöl används särskilt mycket.

Sugen på vietnamesiskt? – här hittar du enkla vegetariska vietnamesiska recept!

Det är ingen tvekan om att den vietnamesiska maten inte ser det gröna som bara ett tillbehör, utan en av de viktigaste komponenterna för att få till en perfekt rätt. Därför anses vietnamesisk mat ofta som ett av Asiens grönaste kök, och vi är beredda att hålla med.