Jag har alltid älskat rulltårtsbakelser eftersom de är enkla att göra och ser avancerade ut. Och just de här smakar så mycket sommar att man slår kullerbyttor av glädje. Och ja, du måste testa basilikamarinerade jordgubbar. Så härligt!

30 maj 2020

10 bitar

2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
½ dl rapsolja
½ dl strösocker

Fyllning
200 g färskost, t ex havre- eller sojabaserad
½ dl vispgrädde, t ex havre- eller sojabaserad
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker


Topping

5 dl jordgubbar
1 lime, rivet skal och saft
2 msk finhackad basilika
2 dl vispgrädde, t ex havre- eller sojabaserad

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda vetemjöl, potatismjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
3. Vispa ner lite mjölk och olja i taget. När du har en slät smet utan klumpar brer du ut den på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 8 minuter.
4. Lägg under tiden ut ett bakplåtspapper på en arbetsbänk. Strö över strösocker.
Ta ut den gräddade kakan och vänd upp den på bakplåtspappret. Dra bort pappret. Om det inte lossnar kan du pensla pappret med iskallt vatten. Låt kakan svalna något under en bakhandduk.
5. Vispa färskost, grädde, florsocker och vaniljsocker fluffigt i några minuter.
6. Dela jordgubbarna i mindre bitar och blanda med limeskal, limesaft och basilika.
7. Bred ut krämen över kakan och strö över ungefär hälften av jordgubbarna. Rulla ihop. Låt svalna helt i kylskåpet så blir den lättare att skiva.
8. Skär rulltårtan i tjocka skivor och lägg med snittytan ned på assietter.
9. Vispa grädden fast och fluffig. Söta eventuellt med florsocker. Spritsa eller klicka grädden över bakelserna. Dekorera med resterande basilikamarinerade jordgubbar.