Vi måste ju bjuda på klassiskt rotmos. Eller nästan klassisk eftersom vi här smaksätter med senap och färskriven pepparrot. Rotmos passar bra till många av höstens smaker och gärna peppriga toner, som här från rosépeppar-oumph.

29 okt 2020

4 portioner

Rotmos med senap
500 g kålrot
200 g morot
400 g mjölig potatis
5 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 msk grov senap
1 msk riven färsk pepparrot
salt
vitpeppar

Rosépeppar-oumph
1 gul lök, tunt skivad
400 g Oumph Pure chunk eller annat vegokött
1 msk torkad stött rosépeppar
1 msk gul senap
1 dl vatten
3 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk flytande grönsaksfond
salt
svartpeppar

Pressgurka
1 slanggurka
1 msk ättiksprit (12 %)
1 dl vatten
2 msk strösocker
½ tsk salt
vitpeppar
2 msk finhackad persilja

Rotmos med senap
Skala kålrot, morot och potatis och skär i mindre bitar. Koka allt mjukt i lättsaltat vatten.
Pressa rotfrukterna i en potatispress eller vispa sönder med en elvisp.
Häll ner vatten och grönsaksfond. Vispa tills du har ett fluffigt mos.
Smaksätt moset med senap, riven pepparrot, salt och vitpeppar.

Rosépeppar-oumph
Fräs gul lök och vegokött i lite olja tills löken mjuknar och allt får ordentligt med färg.
Blanda ner rosépeppar, senap, vatten, grädde och grönsaksfond. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter tills såsen tjocknar något. Smaka av med salt och peppar.

Pressgurka
Skiva slanggurkan fint. Enklast är att använda en osthyvel. Blanda ihop den skivade gurkan med ättiksprit, vatten, strösocker, salt, vitpeppar och finhackad persilja i en skål.
Låt stå i minst 30 minuter.

Servera rosépeppar-oumphen tillsammans med rotmos och pressgurka.

Relaterade artiklar