Rostad pumpahummus med kikärter och dukkah

Den här färgglada hummusen på pumpa smakar underbart. Inte minst av strösslet dukkah över.

Folk kommer att gissa på saffran, men den sprakande gula färgen kommer faktiskt från pumpa. Den här hummusen är god varm som kall och doftar lätt parfymerat av apelsinskal. Mums!

Recept: Rostad pumpahummus med kikärter och dukkah

8 portioner på en buffé

Rostad pumpahummus
500 g butternut squash
olivolja
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta 2 msk olivolja
2 msk tahini
1 vitlöksklyfta, riven
1 apelsin, rivet skal
salt
svartpeppar

Rostade kikärter
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
olivolja
1 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar

Dukkah – nöt- och fröblandning
1⁄2 dl hasselnötter
1 1⁄2 msk sesamfrön
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander

Rostad pumpahummus
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär pumpan i klyftor. Skala och skrapa ur kärnhuset. Dela pumpan i mindre bitar och blanda med lite olja på en plåt.
3. Rosta i 30 minuter eller tills den är mjuk. Ta ut pumpan och släng ner den i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Mixa till en slät hummus. Är den för tjock kan du tillsätta lite vatten.

Rostade kikärter
1. Rosta kikärterna i en stekpanna med lite olivolja. De ska få ordentligt med färg och börja poppa lätt. Krydda med paprikapulver, salt och peppar.

Dukkah
1. Rosta först hasselnötterna gyllene i en torr stekpanna. Rosta sedan sesamfröna gyllene på samma sätt.
2. Mixa hasselnötterna hyfsat fint i en matberedare. Tillsätt sesamfrön, spiskummin och koriander. Mixa ihop.

Häll upp pumpahummusen i en skål. Toppa med rostade kikärter och dukkah.