Just den här rätten åt jag på en israelisk restaurang i Paris. Den ligger i Marais och även om jag oftast bara brukar rosta blomkålen i buketter i ugnen, så tycker jag det är så sjukt spektakulärt att duka fram ett helt blomkålshuvud. För så ser det ut där, längs ena väggen på restaurangen står de uppradade ett efter ett: vackert rostade och lätt brända blomkålshuvuden. Där serveras de med en tahinisås men jag gillar syran av yoghurt så det här är min variant. Det finns för övrigt inga regler för hur du äter den här rätten. Fyll pitabrödet om du känner för det, eller bara hugg i av allt efterhand som jag brukar göra.
Recept: Rostad hel blomkål med tahinisås
4 portioner
Rostad blomkål
1 stort blomkålshuvud
1⁄2 dl olivolja
salt
svartpeppar
Tahiniyoghurt
2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 citron, rivet skal och saft
1 msk tahini
salt
svartpeppar
Hackad sallad
1⁄2 gurka, finhackad
2 tomater, finhackade
1 gul paprika, finhackad
1 rödlök, finhackad
2 msk finhackad persilja
salt
svartpeppar
Till servering
pitabröd
Rostad blomkål
1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta generöst.
2. Skär bort plasten på blomkålen och jämna till så att den kan stå stadigt.
3. Droppa ner blomkålen i det kokande vattnet och lägg på t ex en tallrik så att blomkålen hålls under vattnet. Koka i 10-15 minuter tills den är mjuk. Testa med en kniv, det ska inte vara något motstånd.
4. Lyft upp och låt rinna av i några minuter. 5. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla hälften av oljan över blomkålshuvudet. Jag brukar gnida in den med mina händer, men det gör du som du vill.
6. Lägg hela blomkålshuvudet på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i 25-30 minuter. Det ska få ordentligt med färg, jag gillar även när några delar blir lätt brända.
7. Ta ut och servera med varma pitabröd, tahiniyoghurt och sallad.
Tahiniyoghurt
Rör ihop samtliga ingredienser i en skål.
Hackad sallad
Blanda allt i en skål.