Rökig tofu med löksås

Jag ville veganisera en riktig husmansklassiker: stekt fläsk med löksås. Fläsket ersätts här med tofu som får sin sälta och fylliga umami från Kikkomans sojasås.

*I samarbete med Kikkoman*

Salt är en väldigt viktig del i matlagningen som både boostar smakerna och balanserar hela rätten. Ja, dåligt saltad mat kan vara bland det mest deprimerande som finns. Sälta kan man självklart få från klassiskt salt i olika varianter, men vi tänkte titta lite närmare på sojasås.

Det fantastiska med sojasås är att den inte bara har en mild, väl avvägd sälta, den kommer även med en stor dos umami. Den där fylliga, rika smaken som lyfter även de tråkigaste av rätter. Sojasås är dessutom galet användbart och skänker en fin sälta till marinader, soppor, grytor, buljonger, dressingar och till och med desserter.

Kikkomans soja kommer från Japan, där man är mästare på att lyfta fram smaker ur inte minst växtriket. Den görs på enbart sojabönor, vete, vatten och salt och lagras under sex månader för att få rätt smak.

Kikkoman Ekologisk sojasås

Hundra procent ekologisk sojasås. Något mindre sälta än originalet och med en rundare smak.
Jättegod i dippsåser till dumplings, ramensoppor, marinader och nudelrätter.

Sojastekt tofu

Ett av mina favoritsätt att använda sojasås på är att låta den koka in i stekt tofu eller grönsaker. Smakerna koncentreras, du får en vacker färg och sojan får nästan en karamelliserad smak. Är jag stressad och vill äta något maxat med smak på nolltid så nöjer jag mig bara med det, sojastekt tofu. Men här nedan har jag lyft den ytterligare med sötma från farinsocker och lite rökighet.

Rökig tofu med löksås

4 portioner

Rökig tofu
400 g fast tofu
¾ dl Kikkoman Organic Soy Sauce
1 msk farinsocker
1 tsk rökt paprikapulver
rapsolja att steka i

Löksås
3 gula lökar, skivade
1 msk smör (mjölkfritt) eller rapsolja
en nypa strösocker
en nypa salt
1 msk vetemjöl eller majsstärkelse
4 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk flytande grönsaksfond
1 msk Kikkoman Organic Soy Sauce
ev. salt
vitpeppar

Till servering
kokt potatis
lingonsylt eller rårörda lingon

Rökig tofu
1. Skiva tofun hyfsat tunt och torka av med lite hushållspapper.
2. Hetta upp generöst med olja i en stekpanna och stek tofun gyllene på båda sidor. De ska få ordentligt med färg. Gör det i omgångar och lägg över på en tallrik så länge.
3. Blanda ihop sojasås, farinsocker och paprikapulver i en skål.
4. Lägg tillbaka all tofu i stekpannan. Häll på sojablandningen och vänd runt så att all tofu täcks. Låt bubbla på tills såsen har kokat in i tofun. Klart!

Löksås
1. Fräs löken i smör eller olja tills den först mjuknar och sedan mörknar i färgen. Rör ner strösocker och salt och låt fräsa ytterligare tills den blir vackert karamelliserad.
2. Strö över vetemjöl eller majsstärkelse. Blanda.
3. Häll nu på grädde, grönsaksfond och sojasås. Koka upp och låt puttra tills såsen tjocknar.
4. Smaka av med salt och peppar.

Servering
Servera din rökiga tofu tillsammans med löksås, kokt potatis och lingon.