Annons
Cape Ad

Rökig och gravad morotsfilé

Ett perfekt vegetariskt alternativ till rökt lax. En rökig morot som är supergod tillsammans med hovmästarsås.

Att grava och röka morotsfiléer låter nog mer avancerat än vad det är. Det är bara att skiva morötter på längden och ugnsbaka dem för att sedan låta dem ligga i en lag som innehåller rökigt paprikapulver i ett dygn eller två. Garnera med ett par färska dillkvistar och strö lite flingsalt över.

Recept: Barbara Kjellström och Camilla Danilda Foto: Patrik Arneke Smak & Vision

Magic Vegan Julbord

I Magic Vegan Julbord – Sju klassiska turer (Isaberg Förlag) delar Barbara Kjell- ström och Camilla Danilda med sig av läckra veganska rätter till julbordet. Här finns allt från kallskuret och småvarmt till desserter och vegetarisk sill och strömming.

Recept: Rökig och gravad morotsfilé

ca 6 portioner på ett julbord

500 g morötter
1 msk ättiksprit, 24 %
1⁄2 dl strösocker
2 tsk salt
1 dl vatten
1 tsk rökt paprikapulver, malt

dill och flingsalt

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Skala morötterna i tunna skivor med osthyvel, mandolin eller potatisskalare.
3. Lägg morotsfiléerna på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Sätt in morotsfiléerna i ugnen i ca 8 minu- ter. Låt dem svalna på plåten.
4. Blanda ättiksprit, paprikapulver, strösocker, salt och vatten i en kastrull.
5. Rör om och värm lagen tills sockret har smält. Låt svalna.
6. Blanda ner morötterna och låt dem dra i lagen, gärna över natten.
7. Morotsfiléerna håller sig i tio dagar i kylskåp.