Rödvinsgryta med rättviksärt


Den här grytan är härligt mustig och värmer extra bra när kvällarna börjar bli kallare. Jag tycker den är supergod med kokt potatis eller ris, men favoriten är palsternacksmos som med sin lite söta smak balanserar upp syran från vinet underbart. Här använder jag mig av rättviksärt, men belugalinser går precis lika bra.

Den här grytan är billig när det gäller råvaror men lyxig när det kommer till smak. Jag använde mig av höstärt eller rättviksärt som du kan hitta från Nordisk råvara. Svenskodlat och supermumsigt. Det går även bra med belugalinser.

Recept: Rödvinsgryta med rättviksärt

4 portioner

200 g champinjoner, i fjärdedelar
2 msk olivolja
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, finhackad
3 dl höstärt eller rättviksärt (Nordisk Råvara), belugalinser går också bra
1 lagerblad
2 tsk dijonsenap
3 dl rödvin
1 burk krossade tomater à 400 ml
2 dl vatten
1 tsk salt
svartpeppar

Palsternacksmos
800 g palsternacka
50 g smör, t ex mjölkfritt
2 dl mjölk, t ex osötad havre- eller sojamjölk
salt
vitpeppar

  1. Använder du rättviksärt börjar du med att blötlägga dem över natten eller förkoka dem i 30 minuter.
  2. Fräs champinjoner i hälften av oljan tills den har mjuknat och fått färg.
  3. Rör ner rödlök, vitlök, morot och resterande olja. Fräs tills löken har mjuknat.
  4. Rör ner resterande ingredienser och koka upp. Låt sjuda under lock i ca 30 minuter eller tills ärterna är mjuka men fortfarande har kvar lite tuggmotstånd. Rör om då och då och häll på lite mer vatten om det blir torrt i grytan.
  5. Servera med palsternacksmos, kokt ris eller kokt potatis.

Palsternacksmos

  1. Skala palsternackan och skär i mindre bitar.
  2. Koka palsternackan mjuk. Häll bort vattnet och blanda ner smör och mjölk. Vispa till ett fluffigt mos med hjälp av en elvisp.
  3. Smaka av med salt och peppar.