Rödbetspaté med valnötter

Den här patén på rödbetor är ett trevligt och vackert tillbehör på julbordet. Och enkelt!

Hur vacker? Den ser nästan självlysande ut. Använder du en riktigt bra blender får du en slät paté, annars blir den lite grynigare men fortfarande lika god. Vill du ha extra valnötssmak kan du använda valnötsolja istället för rapsolja.

Recept: Rödbetspaté med valnötter

2 1⁄2 dl valnötter
650 g rödbetor
2 msk vatten
1 msk kallpressad rapsolja salt

Dekoration
1⁄2 dl finhackad dill valnötter

1. Blötägg valnötterna i 8 timmar eller över natten. 2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Vira in varje rödbeta i aluminiumfolie och lägg i en ugnsform. Baka i 1 timme. Ta ut och låt svalna.
4. Gnugga av skalet på rödbetorna och skär dem i bi- tar. Lägg ner i en blender tillsammans med valnötter, vatten, rapsolja och salt. Mixa till en slät puré.
5. Häll ner purén i en fin form. Toppa med hackad dill och valnötter och ställ in i kylen i minst en timme.