Rödbetshummus med fetaost och hasselnötter

Här kommer en superenkel plockrätt bestående av rödbetshummus, vegansk feta, rödlök och olivoljestekta hasselnötter.

Jag vill börja med att säga att det här inte är ett betalt samarbete, jag är bara ett galet stort fan av Truls och Rscued. Rscueds juicer har du säkert sett på caféer och butiker och de görs alltså på räddad frukt. Frukt som annars hade slängts men som Rscued istället tar till vara på. Det kan vara en båt full med bananer som ska kasseras, några ton ananas som blivit fast på havet och mognat för mycket för att säljas eller nu rödbetor som inte såldes under pandemin.

Kolla in Rscueds produkter och läs mer om deras jobb här.

Rödbetshummus!

Rödbetshummusen har alltså gjorts av räddade rödbetor, 36 ton närmare bestämt. Den är smaksatt med tahini och spiskummin och kommer bland annat finnas i butik för alla att köpa, i en grillmacka på 7-eleven och på frukostbuffén på Nordic Choice Hotels.

Jag ville visa ett superenkelt sätt att toppa den här hummusen på. Det är knappt ett recept men så gott. Servera den som en plockrätt, sidorätt eller bara gör en maffig macka av det.

rödbetshummus, antingen Rscued eller egen (recept här)
fetaost, t ex vegansk som Peas of heavens
finhackad rödlök
1,5 dl olivolja
1 dl hackade hasselnötter
1 vitlöksklyfta, riven
2 tsk aleppopeppar eller paprikapulver

  1. Hetta upp olja och hasselnötter i en kastrull. Värm på tills nötterna har fått fint med färg.
  2. Ta kastrullen från plattan och rör ner riven vitlök och aleppopeppar.
  3. Bred ut hummusen på ett fat. Toppa med smulad fetaost och finhackad rödlök.
  4. Skeda över de stekta hasselnötterna och servera med rostat bröd eller ännu bättre… vitlöksbröd.