Recept: Hanna Olvenmark Foto: Ulrika Pousette
Jag gör alltid min falafel på blötlagda kikärter eller gula ärtor som sedan mixas. De ska alltså inte koka. Här kan du använda gula ärtor eller kikärter, beroende på vad du har hemma.
Om bollarna faller isär kan det bero på att rödbetorna varit lite för blöta. I så fall kan du tillsätta ½-1 dl potatismjöl för att få smeten lite mer fast.
Portionen under tian
I Hanna Olvenmarks senaste bok Portionen under veckan: 300-kronorsveckorna (Ordfront), får du just det: smarta veckomenyer för en billig peng, men med mycket smak. Lakto-ovo med mycket veganskt eller lätt att veganisera.
Falafel på grönsaker
Falafel är oftast hyfsat traditionell. Den består av kikärter, kryddor och örter. Vi tycker dock att det är superkul att variera. Riv ner sötpotatis, hacka ner grönkål, använd gröna ärtor och edamamebönor. Här har vi t ex ett recept på grönkålsfalafel.
Enkel falafel
Falafel görs ju på blötlagda kikärter vilket blir både billigt men också väldigt gott. Om du inte känner att du har tid eller lust att blötlägga kikärter kan du alltid testa den här enkla falafeln som görs på konserverade kikärter och är klar på ett kick.
Recept: Vegetarisk rödbetsfalafel med morotstzatziki
4 portioner
Rotfrukter
500 g potatis
500 g morot
olja
salt
svartpeppar
ev. timjan/oregano
Falafel
250 g torkade kikärter, ca 3 dl
1 grönsaksbuljong
2-3 msk vatten
1 gul lök, grovhackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 dl fryst, hackad persilja
1 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
2 msk jordnötssmör (eller tahini)
3 rödbetor á ca 50-60 g, fint rivna
salt
svartpeppar
Morotststzatziki
1 morot, fint riven
2 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk raps- eller olivolja
salt
svartpeppar
Rotfrukter
1. Blötlägg kikärterna i ca 12 timmar.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Skala potatisen och skär i klyftor. Skär moroten i stavar. Lägg på en plåt, ringla lite olja över och salta och peppra. Smaksätt med t.ex. timjan eller oregano.
4. Ugnsbaka i ca 25 minuter i mitten av ugnen.
Falafel
1. Blöt upp buljongtärningen i 1-2 msk varmt vatten.
2. Mixa blötlagda kikärter, lök, hackad persilja, salt, peppar, spiskummin, buljong, sambal oelek och jordnötssmör till en slät smet.
3. Riv rödbetorna och krama ur vattnet ordentligt. Blanda med falafelsmeten i en bunke.
4. Rulla falafelsmeten till runda bollar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja så att du kan ”halvfritera” dem. När de är gyllenbruna är de färdiga.
Morotststzatziki
1. Blanda riven morot med yoghurt och pressad vitlök. Rör i olja mot slutet. Salta och peppra efter smak.
2. Servera falafeln med tzatzikin, rotfrukterna och sallad.