Receptet kommer från den smått fantastiska Vegopodden med Kitty och Mattias, som du bara måste lyssna på.
Rödbetsburgare
3 rödbetor, ca 400 g
1 vitlöksklyfta
1 dl havregryn
0,5 citron, saften
0,5 dl majsstärkelse
1 burk vita bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
salt
svartpeppar
olivolja att pensla med
Valnötsröra
1 dl ajvar
1,5 dl valnötter
1 skiva vitt bröd
2 msk olivolja
1 riven vitlöksklyfta
½ citron, saften
1 tsk rökt paprikapulver
½ tsk salt
Till servering
4 hamburgerbröd
babyspenat
skivad rödlök
Rödbetsburgare
Skala och riv rödbetorna fint på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan. Riv även vitlöksklyftan fint. Häll ner rivna rödbetor och vitlök i en skål. Blanda ner havregryn, citronsaft och majsstärkelse.
Häll av spadet från bönorna och skölj i vatten. Låt rinna av. Mosa sönder bönorna med en gaffel och blanda ner i skålen. Krydda med salt och peppar.
Forma burgare, pensla med olivolja och lägg på grillen tills de får fint med färg och vackra grillränder.
Valnötsröra
Häll ner ajvar, valnötter, brödskiva, olivolja, riven vitlöksklyfta, citronsaft, paprikapulver och salt i en matberedare. Mixa till en hyfsat slät sås.
Grilla hamburgerbröden lätt och fyll med rödbetsburgare, valnötsröra, babyspenat och skivad rödlök.