Risottokaka med saffran och grönsaker

Läs mer

Visst ser det lyxigt ut? En maffig risottokaka som passar lika bra varm, ljummen och kall. Variera fyllningen efter behag och smak, hur enkelt som helst.

½ dl olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl risottoris, t ex arborio eller
1 paket, 0,5 g, saffran
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 röd paprika
½ zucchini, ca 150 g
½ aubergine, ca 150 g
1 rödlök
2 portobellosvampar
1 kruka färsk basilika
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Hetta upp oljan i en kastrull. Hacka den gula löken och vitlöksklyftorna fint och fräs sedan mjuk i oljan. Den ska inte få färg utan bli lätt transparent.
Häll ner risottoriset och saffran och låt fräsa med i några minuter.
Koka upp vatten och grönsaksbuljong i en kastrull. Häll ner en skopa buljong i riset och låt koka in under omrörning. Häll sedan på nästa skopa buljong och upprepa. Genom att göra såhär får de en härligt krämig risotto. Fortsätt att koka in buljong tills riset är genomkokt. Det ska vara mjukt men fortfarande ha en kärna som är al dente. Ställ kastrullen åt sidan så länge.

Hacka paprika, zucchini, aubergine, rödlök och portobello grovt. Stek i lite olja tills allt får färg och mjuknar. Salta och peppra. Hacka basilikan fint och vänd ner.

Tryck ner ett ark aluminiumfolie i en brödform, 1½ liter stor. Bred ut en tredje del av risotton i botten av formen. Fördela hälften av grönsaksblandningen över och tryck till. Sedan ett lager risotto, resterande grönsaker och avsluta med den sista risotton.

Ställ in formen i ugnen i 20-30 minuter. Ytan ska få fint med färg.
Ta ut och vänd upp risottokakan på ett serveringsfat. Dra bort aluminiumfolien.
Servera risottokakan med en god sallad.