Ingen jul utan ris à la Malta. En klassiker som är god som den är, men som också kan varieras i oändlighet. I år smaksätter vi med vit choklad och apelsin. Behöver vi säga mer?



1 Dec 2017

6 portioner

Ris à la Malta med vit choklad
2 dl grötris
4 dl vatten
1 tsk kardemummakärnor, mortlade, eller samma mängd mald kardemumma
½ tsk salt
1 liter mjölk, t ex mandel-, soja- eller havremjölk
150 g vit choklad, t ex mjölkfri
2 dl vispgrädde, t ex Alpro Cuisine



Apelsinsås

3 dl apelsinsaft
1 msk råsocker
2 tsk majsstärkelse
1 kanelstång
2 småcitrus

Ris à la Malta med vit choklad
Koka riset med vatten, mortlade kardemummakärnor och salt i 10 minuter. Häll på mjölken och låt puttra på väldigt låg värme i 45 minuter. Rör runt då och då. Häll över i en skål. Hacka chokladen fint och vänd ner i gröten. Rör runt tills den har smält helt. Låt svalna helt i kylen.
 Vid servering vispar du grädden fast och fluffig och vänder ner i gröten.

Apelsinsås

Vispa ihop apelsinsaft, råsocker och majsstärkelse i en kastrull. Droppa ner kanelstången. Koka upp under ständigt vispande och låt sjuda tills krämen tjocknar något. 
Skala småcitrusen och dela i klyftor. Vänd ner i apelsinsåsen. Servera varm eller låt svalna.