Jag älskar ris à la Malta… och jag älskar mandel. Jepp, du gissade rätt… jag blandade ihop båda. Den här är god att göra på både en god mandelmjölk och boosta med mandellikör för ännu mer mandelsmak.

22 dec 2019

Och hej, utan saftsås… är det verkligen ris à la Malta då? Okej, jag godkänner varma bär också. 😀

8 portioner

Ris à la Mandel
2 dl grötris
4 dl vatten
½ tsk salt
1 liter mjölk, t ex mandel-, soja- eller havremjölk
2 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1–2 msk mandellikör eller några droppar mandelarom rostade mandelflagor till servering

Saftsås
3 dl outspädd jordgubbssaft
3 dl vatten
2 msk potatismjöl

Ris à la Mandel
Koka grötris, vatten och salt i 10 minuter på svag värme. Häll på mjölken och låt sjuda på väldigt svag värme i 40-50 minuter, eller tills du har fått en gröt. Låt svalna helt i kylskåpet. Vispa grädden fast och fluffig tillsammans med florsocker och vaniljsocker. Vänd ner mandellikören eller mandelaromen. Vänd sedan ner grädden i gröten med hjälp av en slickepott.

Saftsås
Vispa ihop saft, vatten och potatismjöl i en kastrull. Värm under omrörning tills såsen tjocknar något. Servera helst gröten kall tillsammans med varm saftsås. Strö gärna över lite rostade mandelflagor.

Relaterade artiklar