Lilly Johansson var en pionjär när det kom till växtbaserad mat och drev bland annat Föllingegården på 80-talet dit sjuka åkte för att bli "friska". Även kändisar drog sig dit för att lära sig äta mer hälsosamt.

Annons
18 feb 2021

4 portioner

2 dl hirs
2 dl finhackad purjolök
2 dl finhackad broccoli
6 dl grönsaksbuljong eller vatten
1 tsk basilika
1 dl solrosolja
2 msk finhackad persilja
250 g valfri svamp
brysselkål eller rödkål

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Hacka purjolök och broccoli fint. Bred ut hirsen på botten av en gratängform.
  3. Fördela purjolök och broccoli över. Blanda buljong eller vatten med basilika och häll över ner i formen.
  4. Grädda i ca 25 minuter eller tills vätskan har absorberats av hirsen. Häll över oljan vid servering.
  5. Garnera med finhackad persilja. Hacka svampen och rödkålen. Stek i lite olja. Servera till hirslådan.

 

Boken Vital mat skrevs av Lilly Johansson 1975 och gavs ut av Tidskrift för Hälsa.
Förutom 100 enkla och hälsosamma recept delar Lilly även med sig av all sin kunskap kring vegetarisk mat.
Boken går att hitta på Antikvariat eller loppmarknader.