Dessa restplättar har blivit så populära hos testfamiljerna att flera har åkt en extra gång till affären för att köpa ingredienser för att göra dem. Då försvinner poängen med att använda upp rester, men det får åtminstone mig att tömma min grönsaksbricka varje vecka.



3 jun 2019

I den norska kokboken En skikkelig digg kokebok (Gyldendal) av Hanne-Lene Dahlgren blir vi bjudna på all den mat som många trodde att de skulle få ge upp som vego. Tacofest till tusen, krämiga pastarätter, grytor, wokar m.m. Läckra bilder och inspirerande recept. Mycket lakto-ovo, men även veganskt. Går att köpa på Adlibris.

Restplättar, 
2 portioner

Samla alla grönsaksrester du har och ta fram ett litermått. Skär grönsakerna i mindre bitar. 

Förslag på grönsaker: svamp, morötter, spenat, sötpotatis, paprika, purjolök, squash, kålrot, palsternacka, salladslök eller andra grönsaker med crunch. Sen är det i princip bara att blanda detta med mjöl och vatten och steka små eller stora plättar. Rör ihop en sås på en minut och du har en snabb, hälsosam och god lunchrätt.

7 dl grönsaker, hackade
½ chili eller jalapeño, finhackad
2 msk srirachasås
1-2 tsk vitlökspulver
¼ tsk salt
ca 2 dl vetemjöl
ca 2 dl vatten
2 matskedar rapsolja

Sås
2 msk tamari eller ljus sojasås
1 matsked vinäger, 7  % (eller vitvins- eller äppelcidervinäger)
½ tsk chiliflakes
1 tsk sesamfrön
1 msk lönnsirap

1. Skär grönsakerna i mindre bitar och mät upp 7 dl. Det ska inte vara hårt packat. Tänk på att det ska vara ganska små bitar.
2. Blanda grönsakshacket med chili eller jalapeño, sriracha, vitlökspulver och salt i en skål.
3. Rör ner vetemjöl och vatten och blanda väl.
4. Hetta upp lite olja i en stekpanna och klicka ut små plättar. Du kan även steka en enda stor pannkaka av smeten.
5. Rör ihop ingredienserna till såsen och servera till.