Annons
Cape Ad

Restaurangtips: Gaston & Vega

Gaston & Vega är foodtrucken som serverar närodlad, ekologisk vegomat i Kristianstad. Intresset är stort, alla vill testa vegomaten som den före detta sjuksköterskan Anneli Idman lagar.

För tio år sedan bestämde sig Anneli för att det var dags att förändra både sin arbetssituation och Kristianstads matscen. Hon bestämde sig för att ge sig ut på en resa för att få människor att inse att vegomat är mer än bara tråkiga sallader. Hon hade länge arbetat som sjuksköterska men alltid haft ett stort intresse för odling och matlagning. Att starta en restaurang kändes som ett stort steg, därför valde hon en mobil servering, en så kallad food truck.
– Jag kan komma till kunderna, istället för att vänta på att de ska hitta till mig”, berättar Anneli.

Maten som Gaston & Vega serverar är växtbaserad, ekologisk, närodlad och går alldeles utmärkt att få glutenfri.
– ”Det finns så mycket fantastiska smaker att ta fram i veganmaten. Att få olika textur på maten ser jag som en utmaning. Jag vill även visa att man inte behöver halvfabrikat i form av olika fejkkött.”
Menyn varieras varje vecka och linser och bönor från en gård i närheten agerar bas i den hemlagade maten.

gastonvega1Inspiration finner hon på matbloggar från hela världen, men den kommer också inifrån, från de egenodlade grönsakerna.
– ”Att så små frön, och se hur de formligen exploderar i slow motion, upp ur jorden, och att använda denna växtkraft i min mat, är underbart!”, berättar Anneli.

Både vegofolk och allätare har hittat till Gaston & Vega. Hon förväntade sig en lugn start när hon öppnade i oktober förra året, men Kristianstad verkar ha varit mer än redo. “Intresset har varit jättestort!” Folk är glada och överraskade, budskapet om att vegomat är mer än tråkig sallad verkar ha nått hela vägen till Kristianstadbornas hjärtan (och magar).

Anneli hälsar att vi hittar henne i Kristianstad mellan 11.00-14.00 på vardagar.
Tisdag och torsdag på Högskoleområdet. Onsdagar på Södertorg.
På helgerna syns hon på olika event i Skåne, och caterar. Menyn uppdateras på Facebook.