Den här kakan, Drottningen av Saba, såg ljuset i Julia Childs första kokbok och har följt med i princip alla hennes böcker. Det är en lätt kladdig, väldigt dekadent chokladtårta med rom och mandel som Julia vid flera tillfällen utnämnt till världens godaste kaka.

7 Nov 2018

Julia Child var och är en de största matlegenderna någonsin och såg bland annat till att väcka amerikanernas kärlek till mat och då främst fransk mat. Hon släppte sin första bok ”Mastering the art of french cooking” 1961 tillsammans med kollegorna Simone Beck och Louise Bertholle. En milstolpe i mathistorien som banade väg för ett matorakel av rang. Här har vi vegofierat ett av hennes mest kända recept.

8 bitar



Chokladkaka
100 g mörk choklad, hackad
2 msk mörk rom eller kaffe
100 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
2 msk majsstärkelse
2 dl mjölk, t ex soja-, mandel- eller havremjölk
¼ tsk mandelessens



Chokladfrosting
100 g mörk choklad, hackad
1 ½ msk mörk rom eller kaffe
1 nypa salt
175 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt
mandelflagor till dekoration



Chokladkaka

Smöra och mjöla en springform med löstagbar kant, 20 cm i diameter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält chokladen försiktigt i micron eller i ett vattenbad. Blanda ner rom eller kaffe. 
Vispa smör och strösocker fluffigt med en elvisp.
Blanda ihop vetemjöl mandelmjöl och majsstärkelse.
Rör ihop mjölk och mandelessens.
Vispa ner lite mjölblandning och lite mjölkblandning i taget så att du får en klumpfri smet.
Avsluta med att vända ner den smälta chokladblandningen. 
Häll ner smeten i den förberedda formen och grädde kakan i 30 minuter eller tills den är torr i mitten. Testa med en sticka. Ta ut och låt svalna helt.

Chokladfrosting
Smält chokladen försiktigt i micron eller i ett vattenbad. Rör ner romen och saltet. Vispa ner lite smör i taget tills du har en blank frosting. Låt stelna i rumstemperatur eller i kylskåpet om du vill skynda på. Rör om lite då och då. När den har en bra konsistens, inte för rinnig, brer du den över kakan. Dekorera med mandelflagor.