ANNONS

Reine de Saba – Chokladkaka med rom

Den här kakan, Drottningen av Saba, såg ljuset i Julia Childs första kokbok och har följt med i princip alla hennes böcker. Det är en lätt kladdig, väldigt dekadent chokladtårta med rom och mandel som Julia vid flera tillfällen utnämnt till världens godaste kaka.

Julia Child var och är en de största matlegenderna någonsin och såg bland annat till att väcka amerikanernas kärlek till mat och då främst fransk mat. Hon släppte sin första bok ”Mastering the art of french cooking” 1961 tillsammans med kollegorna Simone Beck och Louise Bertholle. En milstolpe i mathistorien som banade väg för ett matorakel av rang. Här har vi vegofierat ett av hennes mest kända recept.

8 bitar

Chokladkaka
150 g mörk choklad, hackad
100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
½ dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
2 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
2 msk mörk rom eller kaffe
¼ tsk mandelessens

Chokladfrosting
50 g mörk choklad, hackad
1 msk mörk rom eller kaffe
1 nypa salt
50 mjölkfritt margarin, rumstempererat

Dekoration
100 g mörk choklad, finhackad kakao

Chokladkaka
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och mjöla en bakform, ca 20 cm i diameter.
3. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.
4. Vispa margarin och strösocker fluffigt med en elvisp.
5. Blanda ihop vetemjöl, mandelmjöl, majsstärkelse och bakpulver i en skål. 6. Rör ihop mjölk, rom eller kaffe och mandelessens i en annan.
7. Vispa ner lite mjöl- och mjölkblandning i taget i margarinsmeten. När du har en slät smet utan klumpar rör du ner den smälta chokladen.
8. Häll ner smeten i den förberedda formen och grädda kakan i 20-25 minuter eller tills den är torr i mitten. Testa med en sticka. Ta ut och låt svalna helt.

Chokladfrosting
1. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över ett vattenbad. Rör ner romen eller kaffet och saltet.
2. Vispa ner lite smör i taget tills du har en blank frosting. Låt stelna i rumstemperatur eller i kylskåpet om du vill skynda på. Rör om lite då och då. När den har en bra konsistens, inte för rinnig, brer du den över kakan.

Dekoration
1. Smält den mörka chokladen försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.
2. Bred ut på ett smörgåspapper och lägg in i kylen så att den stelnar. Bryt i bitar och lägg över kakan. Pudra över kakao och servera.