Julia Childs Reine de Saba – Chokladkaka med rom

Den här kakan, Drottningen av Saba, såg ljuset i Julia Childs första kokbok och har följt med i princip alla hennes böcker. Det är en lätt kladdig, väldigt dekadent chokladtårta med rom och mandel som Julia vid flera tillfällen utnämnt till världens godaste kaka.

Det här är, som många av Julia Childs recept, legendariskt. Det är en ganska kompakt chokladkaka med mandel som toppas med en frosting smaksatt med mörk rom. Den är brutalt god, inte för söt och allt man behöver är en liten bit för att bli glad hela dagen.

Reine de Saba

Det här var den första desserten som Simca bjöd på Julia…och Julia blev kär direkt. Den här chokladka- kan har följt Julia genom hennes karriär. Den har återkommit med mindre justeringar i många av hennes böcker och var även en välsmakande muta åt publiken under otaliga demonstrationer och boksigneringar.

julia child

Julia Child

Julia Child blev en megakändis när
hennes matlagningsprogram, The French
Chef, hade premiär den
11 februari 1963, en succé som ingen
tidigare sett och som banade vägen
för alla kommande tv-kockar. Hon var
charmig, kunnig och visade hur fransk
mat skulle göras från grunden, samtidigt
som hon var lite flamsig, tappade saker,
misslyckades ibland, skrattade högt och
bad aldrig om ursäkt för något.
Hon avslutade alltid programmet med
ett vänligt ”Bon appétit”. År 1965 vann
programmet en Emmy.

julia child

Julia på HBO Max

På HBO Max har de nu serien Julia där man får följa Julias liv och karriär. Riktigt mysig serie. Du kan även kolla in filmen Julie & Julia som också följer Julias liv på ett sätt. Den är med Meryl Streep och Amy Adams.

Det goda franska köket

”Mastering the Art of French Cooking”
tog över 10 år att framställa och var en
maffig pjäs på 732 sidor som refuserades
av alla bokförlag. Det vill säga ända
tills Judith Jones på Knopf fick den i sina
händer. Efter mycket tjat från Judiths
håll gav förlaget med sig och succén var
ett faktum. Boken sålde mer än någon
annan kokbok, ett rekord som slogs
först 25 år senare av en annan legend –
Martha Stewart. 1970 kom uppföljaren.

Recept: Julia Childs Reine de Saba – Chokladkaka med rom

8 bitar

Chokladkaka
150 g mörk choklad, hackad
100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
½ dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
2 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
2 msk mörk rom eller kaffe
¼ tsk mandelessens

Chokladfrosting
50 g mörk choklad, hackad
1 msk mörk rom eller kaffe
1 nypa salt
50 mjölkfritt margarin, rumstempererat

Dekoration
100 g mörk choklad, finhackad kakao

Chokladkaka
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och mjöla en bakform, ca 20 cm i diameter.
3. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.
4. Vispa margarin och strösocker fluffigt med en elvisp.
5. Blanda ihop vetemjöl, mandelmjöl, majsstärkelse och bakpulver i en skål. 6. Rör ihop mjölk, rom eller kaffe och mandelessens i en annan.
7. Vispa ner lite mjöl- och mjölkblandning i taget i margarinsmeten. När du har en slät smet utan klumpar rör du ner den smälta chokladen.
8. Häll ner smeten i den förberedda formen och grädda kakan i 20-25 minuter eller tills den är torr i mitten. Testa med en sticka. Ta ut och låt svalna helt.

Chokladfrosting
1. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över ett vattenbad. Rör ner romen eller kaffet och saltet.
2. Vispa ner lite smör i taget tills du har en blank frosting. Låt stelna i rumstemperatur eller i kylskåpet om du vill skynda på. Rör om lite då och då. När den har en bra konsistens, inte för rinnig, brer du den över kakan.

Dekoration
1. Smält den mörka chokladen försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.
2. Bred ut på ett smörgåspapper och lägg in i kylen så att den stelnar. Bryt i bitar och lägg över kakan. Pudra över kakao och servera.