Recept: Vegetarisk grekisk färssås med spaghetti

Den här vegetariska färssåsen har fått inspiration från Grekland. Kanel, timjan, oregano, kanelstång och annat gått.

Färssås är något som alltid går att göra vegetariskt/veganskt. Vara ta en ärt- eller sojabaserad färs och krydda upp så som du gillar. Som den här grekiska färssåsen till exempel!

Gör som grekerna: krydda din bolognese med kanel och kryddnejlika. Färssåsen får ett helt annat smakdjup. Gör gärna en dubbel sats och frys in när du ändå är i gång. / Zeina

Middagskompassen

Middagskompassen (Bonnier Fakta) är en bok av Naturskyddsföreningen, Zeina Mourtada och Paul Svensson fylld med fakta och recept på hur man kan laga hållbar mat för miljö och klimat.

Recept: Vegetarisk Grekisk färssås med spagetti (Makaronia me kima)

6 portioner

1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 morötter
2 selleristjälkar
1 knippe färsk persilja
olja att steka i
400 g vegofärs, t ex soja- eller ärtfärs
4 msk tomatpuré
4 dl kokhett vatten
1 förpackning krossade tomater, 400 g

Kryddor
1 kanelstång
1 tsk malen kryddnejlika
2 msk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
1 msk paprikapulver
2 lagerblad
ca 2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Servera till
kokt pasta

1. Finhacka lök och vitlök. Skär morot och selleri i tärningar. Finhacka persiljan.
2. Hetta upp en stor kastrull med olja och lägg i alltsammans. Stek tills grönsakerna har fått lite färg och börjar mjukna, det tar några minuter.
3. Tillsätt färs och alla kryddor och stek under omrörning tills färsen har fått färg. Blanda ner tomatpuré och stek lite till.
4. Rör ner vatten och krossade tomater, rör om ordentligt och låt puttra i minst 30 minuter (gärna ända upp till 1 ½ timme för en mer utvecklad smak). Smaka av och krydda eventuellt ytterligare. Servera med pasta.