Recept på Sveriges godaste macka (vegan)

Här är receptet på Mikaela Fischerströms macka Mack-Gyver som knep guldet på Mack-SM. Och helt vegansk… såklart!

Receptet är gjort för 20 mackor, eftersom reglerna var så i finalen. Bara så du vet!

Mack-Gyver

Mikaela Fischerström
Haga Tårtcompani & Bageri

20 st mackor

Morotshummus
4 kg rostade morötter
1 dl spiskummin
3 dl Julita rapsolja med citron
3 st vitlöksklyftor
50 g vitvinsvinäger
Salt

Råpanerad rödbeta med frön och nötter
20 st stora ugnsbakade
bakade rödbetor
100 g solrosfrön
100 g pumpakärnor
100 g valnötter
Salt
10 g chiliflakes
rapsolja

Blastsallad
morotsblast från morötterna
rödbetsblast från rödbetorna
alfagroddar

Lingongrette
100 g spad från rårörda lingon
0,5 dl dijonsenap
0,5 dl vitvinsvinäger
1,5 dl Julita rapsolja
salt

Surdegsbröd med fullkorn, rödbeta, morot och lingon
300 g hel råg
300 g vatten
1050 g rågsurdeg
300 g grovt rågmjöl
300 g dinkel fullkorn
2000 g vetemjöl
150 g rostade pumpakärnor
150 g rostade solrosfrön
200 g rivet rödbetsskal
200 g rivet morotsskal
65 g salt
100 g avrunna rårörda lingon

Morotshummus
Rosta morötterna tillsammans med vitlök och olja i 230 °C tills
de är mjuka. Mixa ihop med övriga ingredienser och smaka
av med salt.

Råpanerad rödbeta med frön och nötter
Baka skivade rödbetor i ugn med olja och salt i 230 °C.
Ta sedan ur dem och lägg dem direkt i en tät burk, så de
behåller vätskan. Ställ in i kylen. Vänd sedan skivorna i
mixade frön och nötter med chili.

Blastsallad
Riv blasten i bitar och blanda med groddar. Använd sedan
lingongretten som dressing.

Lingongrette
Blanda allt och smaka upp med salt.
Surdegsbröd med fullkorn, rödbeta, morot och lingon
Blötlägg hel råg i vattnet i ett dygn. Blanda sedan alla
ingredienser förutom salt och lingon till en fin deg. Tillsätt
salt och lingon. Låt sedan degen ligga i back att jäsa i
rumstemperatur ett par timmar. Slå upp till två stora limpor
och låt jäsa i kyl över natt.
Baka i 20 minuter på 250 °C, sedan i 50 minuter på 200 °C.
Brödet ska serveras minst ett dygn gammalt och rostas
krispigt.

Montering
Rosta först brödet
Lägg på alfagroddar
Spritsa på morotshummusen
Lägg på en rödbeta som vänts i nöt- och frökross
Toppa med en sallad gjord på blasten från morötterna
och betorna som vänts i lingonvinägretten