Annons
Cape Ad

Råraka med vegetarisk skärgårdsröra

Rårakor blir frasigt lyxiga när de steks. Lägg där till en ännu lyxigare skärgårdsröra och du har himmelriket på en tallrik.

Rårakor imponerar alltid med sin oslagbara frasighet. De här är som gjorda att inleda middagen med, men vill du i stället ha en matigare variant kan du smula ner lite fast tofu i röran.
Rårakor är ruskigt enkla att göra eftersom de bara består av riven potatis. Det du sedan kan lägga tid och kreativitet på tillbehören.

råraka

Vad är rårakor?

Raggmunkar är riven stekt potatis. Som potatisplättar! De serveras klassiskt med t ex stekt fläsk, men en vegetarisk variant är rökt tofu eller rökig stekta champinjoner. Man kan även servera med olika mumsiga röror.

råraka

Rårakor vs. raggmunkar

Rårakor är enbart riven potatis som saltas, peppras och sedan steks frasiga. De hålls bara ihop av själva stärkelsen i potatisen. Raggmunkar å andra sidan är riven potatis som blandas med en smet, tänk pannkakssmet, och sedan steks frasiga. Här finns recept på raggmunkar.

råraka

Raggmunkar utan ägg (vegan)

Vi får den här frågan då och då och det glada svaret är att raggmunkar är naturligt äggfria och veganska. Det är bara riven potatis som blandas med salt och peppar. Steker du sedan i mjölkfritt smör eller olja så blir det helt veganskt.

Recept: Råraka med vegetarisk skärgårdsröra

4 portioner som förrätt

Skärgårdsröra
½ dl mjölk, t ex osötad sojamjölk
1 tsk senap, dijon eller skånsk
1-2 tsk citronsaft
1 dl varmpressad rapsolja
50 g tångkaviar
1 dl finhackad dill
½ rödlök, finhackad

Rårakor
6 stora potatisar
salt och svartpeppar
olja till stekning

Till servering
dillvippor
finhackad rödlök
tångkaviar
1 citron, i klyftor

Skärgårdsröra
1. Häll ner sojamjölk, senap och citronsaft i en skål. Mixa ihop med en stavmixer och fortsätt mixa medan du ringlar ner rapsoljan. Fortsätt tills du har en tjock majonnäs.
2. Vänd ner tångkaviar, dill och rödlök i majonnäsen.


Rårakor
1. Skala och riv potatisen på den fina sidan av rivjärnet. Pressa ur så mycket vätska som möjligt ur potatisrivet och lägg det sedan i en skål. Salta och peppra.
2. Dela upp potatisrivet i fyra lika stora delar.
3. Värm lite olja i en stekpanna och lägg i en hög potatis. Sprid ut den till en plätt med hjälp av en gaffel och stek den gyllenbrun på båda sidor. Fortsätt med resterande potatis.
4. Servera rårakorna med skärgårdsröra, dillvippor, rödlök, tångkaviar och citronklyftor.

Köp senaste VEGO i butik eller här!