Krispiga rårakor är så löjligt enkelt att det knappt är ett recept. Men oj så gott! Det är klart på ett kick och går att toppa med allt möjligt. Favoriten är utan tvekan skagenröra, en röra som inte bara är klassiskt god utan dessutom går att göra vegetarisk utan problem. Smakar lika gott! Ja, till och med bättre!

Vegetarisk skagenröra med sojabitar
Man kan även använda sojabitar för att ersätta räkorna. Här är det Vegmes pulled bitar som vi vänt ner i en krämig röra med bitar av friskt äpple. Recept här.

Vegetarisk skagenröra med aubergine
Aubergine används ofta i vegetarisk matlagning för att ersätta sill eller annan fisk. Inte minst i olika inläggningar. Det är bara att sjuda den i lite vatten eller 1-2-3-lag och sedan vända ner i en krämig röra. Recept finns här.
Recept: Råraka med vegetarisk skagenröra
4 portioner
Skagenröra
250 g fast tofu, smulad
1⁄2 rödlök, finhackad
1 knippe dill, finhackad
1⁄2 dl äggfri majonnäs
1⁄2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 msk röd tångkaviar
2 msk citronsaft, ca 1 citron
1 tsk salt
svartpeppar
Råraka
800 g potatis
salt
svartpeppar
Till servering
4 tsk röd tångkaviar
4 citronklyftor
färsk dill
- Blanda samtliga ingredienser till skagenröran i en skål.
- Riv potatisen fint. Krama sedan ur så mycket vätska du kan ur den. Använd händerna, det blir enklast.
- Krydda med rikligt med salt och peppar.
- Hetta upp ett lager med olja i en stekpanna. Sprid ut en fjärdedel av potatisen i stekpannan. Platta till och stek gyllene på båda sidor. Fortsätt med resterande potatis.
- Toppa rårakorna med skagenröra, tångkaviar, citronklyftor och färsk dill.