Den här lyxbolognesen är inspirerad av ett recept som Italiens handelskammare presenterade 1982 för att få slut på alla brutalt misshandlade varianter på bolognese runt om i världen.

11 Nov 2017

Den tar sin lilla tid att koka ihop, men är sååå värd det. Jag har inte lagat någon annan maträtt som har genererat så kalasglada mejl, kommenterar och hyllande hurrarop.

Recept: Mattias Kristiansson

8 portioner

2 gula lökar
4 stjälkar selleri
3 morötter
6 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 dl tomatpuré
2,5 dl rött vin
800 g sojafärs
3 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
1 grönsaksbuljongtärning
4 lagerblad
2 tsk salt
generöst med svartpeppar

Hacka gul lök, selleristjälkar och morötter fint.
Blanda de hackade grönsakerna med olivoljan i en kastrull och pressa ner vitlöksklyftorna.
Låt fräsa i cirka 30 minuter på medelhög värme. De ska bli mjuka, lätt genomskinliga och få lite färg. Ju längre de får fräsa i oljan, desto mer koncentrerad blir smaken.
Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare i några minuter.
Häll ner rödvin, sojafärs, sojamjölk, buljongtärning, lagerblad, salt och svartpeppar. Rör om och låt allt koka i 1–3 timmar. Ju längre desto godare. Om du tycker att köttfärsen börjar bli för torr så späd med lite vatten.
Servera med pasta och en mumsig sallad.

Relaterade artiklar