Det här är en enkel och lyxig dessert som även är smidig att ta med sig på picknicken. Bakade rabarber, rabarbersirap, krossade kakor och vaniljfluff. Ah!

18 maj 2019

4 portioner

Bakade rabarber
500 g rabarber
150 g rårsocker
½ vaniljstång
½ citron, rivet skal och saft

Vaniljfluff
1 dl vispgrädde, t ex Alpro Cuisine vispbar eller Aito havrevisp
1 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
½ dl florsocker
½ vaniljstång
rabarbersirap från de bakade rabarberna

köpta kakor – kolakakor, drömmar, havrekakor eller kardemummakakor (de flesta är vegan)

Bakade rabarber
Sätt ugnen på 150 grader. Skiva rabarbern. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Släng ner rabarbern i en ugnsform tillsammans med vaniljfrön, vaniljstång och rivet skal och citronsaft. Baka rabarbern i 25 minuter. Sila ner ”rabarbersirapen” som har bildats i en skål och låt den avrunna rabarbern svalna för sig.

Vaniljfluff
Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa grädde, florsocker och vaniljfrön fluffigt. Vispa sedan ner sojayoghurten och några matskedar av rabarbersirapen. Tillsätt eventuellt mer sirap om du vill ha mer rabarbersmak.

Sådär. Alla komponenter är klara. Mixa eller krossa några småkakor. Lägg i botten på serveringsskålar eller vackra glas. Skeda över bakad rabarber och toppa med vaniljfluffet. Enklare och godare kan det inte bli!

Relaterade artiklar