Den här snabba rätten är perfekt att svänga ihop i  stället för fredagstacon någon gång när du är extra trött efter jobbveckan och vill ha mexikanska vibbar utan någon större arbetsinsats. Efter bara en kvart kan du landa i soffan med en bönfylld quesadilla i handen.



22 aug 2019

6-8 quesadillas

1 gul lök, finhackad
2 röda chilifrukter, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
5 dl kokta svarta bönor
½-1 dl vatten
1 tsk spiskummin
6-8 tortillabröd
2 dl riven ost, t ex vegansk
2 tomater, hackade
1 dl hackad bladpersilja eller koriander
salt
svartpeppar

1. Fräs gul lök och chili i lite olja i en kastrull tills löken är mjuk och börjar få färg.
2. Rör ner vitlök och tillsätt bönor, vatten, spiskummin, salt och peppar. Låt puttra ett par minuter och mixa sedan till en grov röra. Är röran för rinnig låter du den puttra ytterligare ett par minuter och är den för stabbig kan lite vatten tillsättas. Ta därefter från värmen.
3. Häll lite olja i en stekpanna. Lägg på ett tortillabröd och stek på medelvärme. Strö ost över hela brödet. Klicka på bönröran på halva brödet och strö lite tomat samt bladpersilja eller koriander över. När osten har smält och brödet fått fin gyllene färg viker du tortillan dubbel och förflyttar från stekpannan. Upprepa med resterande bröd.

Recept och foto: Karoline Jönsson