Puylinser med aubergine, tomat och yoghurt

Den här krämiga bönröran kan du servera både som en förrätt eller som huvudrätt. Bara lägg till ett gott bröd. Du kan även förbereda den och förvara i kylen i några dagar.

I Yotam Ottolenghis nya bok Simple (Tukan Förlag) bjuder han på samma smakrika mat, mycket med inspiration från Mellanöstern, men här i ett något enklare format än vi är vana vid. Duka upp en färgrik buffé, lyxa till frukosten eller släng ihop en enkel middag.

För att underlätta har jag ugnsrostat auberginerna. Om du vill ha riktigt rökig smak på fruktköttet är det dock bäst att lägga dem direkt på spislågan (om du har en gasspis). Jag lägger aluminiumfolie över spislågorna när jag gör det här (och sticker hål i den så att lågorna kan ta sig igenom), sedan vänder jag auberginerna med en lång tång så att de får ordentligt med färg runt om. Den här metoden kan vara ganska kladdig, men fördelen är att det bara tar 15-20 minuter i stället för en timme. Dessutom får man en intensivare röksmak. Rätten kan lagas upp till 3 dagar i förväg, men vänta med att tillsätta yoghurten till strax före servering. Förvara i kylskåpet till dess.

4 portioner som förrätt eller tillbehör, 2 portioner som huvudrätt

4 auberginer (1,1 kg), stick dem några gånger med en kniv
300 g körsbärstomater
160 g puylinser (eller 350 g färdigkokta linser, om du vill spara tid)
2 msk olivolja, plus extra att droppa över
1 ½ msk citronsaft
1 liten vitlöksklyfta, pressad
3 msk oreganoblad
100 g naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
¾ tsk salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 230 grader (varmluft) eller ugnens högsta inställning.
2. Lägg auberginerna på en plåt och ugnsrosta i 1 timme, vänd dem efter halva tiden, tills de är helt mjuka och något rökiga. Ta ut ur ugnen, gröp ur innehållet när auberginerna har svalnat tillräckligt för att hanteras och lägg i ett durkslag. Ställ åt sidan, i vasken eller över en skål i 30 minuter, så att all vätska rinner bort. Du kan kasta skalet.
3. Lägg körsbärstomaterna på samma plåt och ugnsrosta i 12 minuter, tills de har svartnat något, spruckit och mjuknat. Ta ut ur ugnen och ställ åt sidan.
4. Fyll en medelstor kastrull med rejält med vatten och sätt på hög värme om du använder okokta linser. Tillsätt linserna när vattnet kokar, sänk värmen till medelhög och koka i 20 minuter, tills linserna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. Låt rinna av och ställ åt sidan för att torka något.
5. Om du använder färdigkokta linser häller du dem i en stor skål och tillsätter aubergine, tomater, olja, citronsaft, vitlök, 2 msk oregano, salt och rejält med svartpeppar. Blanda väl och lägg sedan över i en stor, grund skål. Toppa med yoghurten. Rör ner den försiktigt, så att det blir tydliga strimmor. Strö över den matsked oregano som är kvar, droppa över lite olja och servera.