De här purjolöksplättarna är smått beroendeframkallande och värmer ända in i själen. De får en härlig sötma från löken som passar väldigt bra med en någon kryddig sås som t ex ajvar.

6 feb 2015

Purjolöksplättar, 4 portioner

50 g smör, t ex mjölkfritt
3 purjolökar
1 gul lök
2 msk olivolja
2 msk finhackad persilja
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa strösocker
0,5 tsk salt
2 dl mjölk, t ex osötad soja- eller mandelmjölk

Smält smöret. Hacka purjolökarna och den gula löken hyfsat fint. Fräs i olivoljan tills den blir mjuk och lätt genomskinlig. Strö över persiljan och ta sedan stekpannan från plattan. Låt svalna något.
Blanda ihop vetemjöl, bak- pulver, strösocker och salt i en bunke. Vispa ner mjölken och det smälta smöret. Rör till sist ner lökblandningen.
Hetta upp en stekpanna och klicka sedan ut små plättar. Stek dem gyllenbruna på båda sidor och servera med ajvar och en matig sallad.

Relaterade artiklar