Den här saftiga och smakrika kakfavoriten påminner om den klassiska morotskakan men med lite annan kryddning och karaktär. Duka upp den till helgfikat och imponera på alla som får smaka!

Annons
23 sep 2020

Recept och foto: Karoline Jönsson

10 bitar

4 dl riven pumpa
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 msk psylliumhusk
1 msk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
¾ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm riven muskotnöt (använd hel nöt som du själv river)
½ tsk salt
2 ½ dl mjölk, t ex havremjölk
1 dl rapsolja

Frosting
150 g färskost, t ex växtbaserad som Oatly påMackan eller Violife
½-1 dl florsocker eller efter önskad sötma
½ tsk vaniljpulver

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Skala pumpan om skalet är hårt, riv sedan pumpaköttet på den grova sidan av rivjärnet.
3. Blanda de torra ingredienserna i en rymlig skål, tillsätt den rivna pumpan, mjölk och olja och rör ihop till en klumpfri smet.
4. Klä en springform med bakplåtspapper och stjälp ner smeten.
5. Grädda i ugnen i ca 60 minuter eller tills en provsticka kommer upp helt torr. Låt svalna under bakduk på galler.

Frosting
Lägg färskosten i en skål och sikta ner florsockret genom en sil. Tillsätt vaniljpulver och rör samman till en klumpfri kräm och bred denna över den helt avsvalnade kakan.

Relaterade artiklar