Pumpasoppa med spindelnät, 8 portioner
Pumpa är så himla gott i sig, så varför trixa för mycket? Här har vi istället lagt energi på ett läckert spindelnät.
Pumpasoppa
1 butternutpumpa à 1 ½ kg
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 ½ liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk torkad salvia
salt
peppar
Spindelnät
yoghurt eller crème fraîche, t ex sojayoghurt eller Oatly iFraiche
Pumpasoppa
Skala pumpan och dela den. Skrapa ur kärnhuset och släng. Skär fruktköttet i mindre bitar.
Fräs pumpa och lök i olivoljan tills löken mjuknar något.
Häll på resterande ingredienser. Koka upp och låt sjuda i 20-30 minuter eller tills pumpan är mjuk.
Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Servera i en stor skål eller flera små.
Spritsa en spiral av yoghurt eller crème fraîche i skålen. Dra med en tandpetare från mitten och ut runt om hela, så att du skapar ett vackert spindelnät.
Blomkålshjärna
Vi skulle kunna fylla hela huset med de här burkarna picklad blomkål. Visst ser de läskiga ut? Kul att veta att de smakar minst lika gott.
1 litet blomkålshuvud
1 dl rödvinsvinäger
1 dl vitvinsvinäger
4 dl vatten
2 dl strösocker
Lägg ner blomkålshuvudet i en glasskål eller glasburk.
Koka upp resterande ingredienser. Häll över blomkålen. Fyll eventuellt på med mer vatten så att det täcker. Låt svalna och förvara sedan i kylskåpet.