Vissa fasar över att man inte kan göra krämiga pastasåser som vegan. Struntprat! Det går att göra på olika växtbaserade gräddsorter, mixade cashewsåser eller som här... på pumpa!

27 apr 2018

4 portioner

spaghetti eller linguine för 4 personer



Pumpasås
½ butternutpumpa, ca 700 g
olivolja
2 dl kokosmjölk
2 vitlöksklyftor, pressade
salt
svartpeppar

Nötbollar med salvia

1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
2 ½ dl valnötter
1 paket babyspenat à 70 g
2 msk olivolja
2 msk vatten
2 msk majsstärkelse
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk finhackad färsk salvia eller 2 tsk torkad
salt
svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Pumpasås
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär pumpan i klyftor. Skala den och skrapa ur kärnhuset. Skär klyftorna i mindre bitar och blanda med lite olja på en plåt. Rosta i ugnen i 15-20 minuter, eller tills pumpan är mjuk.
Mixa nu pumpan tillsammans med kokosmjölk, vitlök, salt och peppar.

Nötbollar med salvia

Skölj kikärterna och häll ner i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Mixa till en hyfsat slät massa. 
Forma smeten till bollar och stek gyllenbruna i lite olja.

Blanda pastan med pumpasåsen. Servera tillsammans med nötbollar, hackade valnötter och färsk salvia.