Pumpabiffar
500 g butternutpumpa
1 gul lök, finhackad
1 dl vetemjöl
2 msk olivolja
1 tsk torkad salvia
salt
svartpeppar
Skala butternutpumpan och riv den sedan fint på ett rivjärn. Blanda med lök, vetemjöl, olivolja, salvia, salt och peppar i en skål.
Forma till små biffar och stek gyllenbruna i olja.
Psst… provstek först en liten biff. Håller den ihop är det bara att fortsätta, annars tillsätter du bara lite mer mjöl.
Grönkålspesto, 3 dl
200 g grönkål
2 msk pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1 citron, saften
0,5 dl olivolja
0,5 dl vatten
salt
svartpeppar
Dra bort grönkålsbladen från de hårda stammarna. Hacka och förväll i kokande vatten i 1 minut (du kan hoppa över det här steget). Släng ner i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser och mixa till en hyfsat slät pesto. Tillsätt mer olivolja och vatten om du vill för en rinnigare konsistens.