En smakrik rätt med influenser från Asien. Den bräserade pumpan funkar fantastiskt som ensamrätt och smakar allra bäst med jasminris.

4 feb 2017

4 portioner

4 portioner jasminris eller annat ris
500 g pumpa, t ex butternut
2 msk oliv- eller rapsolja
1 dl japansk soja
1 msk ljust muscovadosocker
1 msk finhackad ingefära
1 vitlöksklyfta
400 g babyspenat
1–2 msk sesamfrön

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Skala pumpan och skär den i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek pumpan tills den börjar få lite färg. Sänk värmen och häll på soja och socker. Lägg på ett lock och låt sjuda tills pumpan är al dente eller nästan helt mjuk.
Skala och finhacka ingefära och vitlök, blanda ner det i pannan. Tillsätt spenaten och låt den bli mjuk. Servera pumparöran ovanpå riset och strö till sist över sesamfrön. Rosta gärna fröna för en nötigare smak.

 

Det här receptet kommer från Cecilia Vikbladhs kokbok ”Veggivore”.

Relaterade artiklar