Prinsesstårta

Prinsesstårtan är känd över hela världen och allt började med tre sötsugna sessor på Haga. Oavsett om du firar någon eller det är första torsdagen i mars så gillar jag att toppa den med en bukett av marsipanrosor så att alla får en.

Det här receptet kommer från Mattias Kristianssons bok Baka veganskt. Foton av Simon Bajada.

4 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
3 dl mjölk, t ex soja-, mandel- eller 
havremjölk
1,5 dl rapsolja


Vaniljkräm

2 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
0,75 dl strösocker
0,5 dl majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
25 g mjölkfritt margarin

Vispgrädde

2,5 dl vispgrädde, t ex vispbar havre- 
eller sojagrädde
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Fyllning

1,5 dl hallonsylt eller jordgubbssylt
300 g marsipan eller färdigt marsipanlock och rosor
några droppar grön livsmedelsfärg
några droppar rosa livsmedelsfärg

Dekoration
florsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Olja och mjöla tre springformar, 20 cm i diameter.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ner mjölk och olja till en slät smet.
4. Fördela smeten i formarna. Grädda i 30–40 minuter tills de är torra i mitten. Testa med en sticka.
5. Ta ut och låt svalna helt.

Vaniljkräm

1. Vispa ihop mjölk, grädde, socker och majsstärkelse i en kastrull.
2. Koka upp under omrörning och fortsätt att sjuda under ständigt vispande tills krämen tjocknar.
3. Ta kastrullen från plattan och vispa ner vaniljsocker och margarin. Blanda väl. Skrapa över i en skål, plasta in, och låt svalna helt i kylskåpet.
4. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen.

Vispgrädde
Vispa grädde, florsocker och vaniljsocker fast och fluffigt.

Montera tårtan
1. Lägg en tårtbotten på ett fat.
2. Spritsa en kant vaniljkräm runt tårtbotten. Fyll på med sylten.
3. Lägg på nästa tårtbotten och bred ut resterande vaniljkräm.
4. Lägg en generöst klick med grädde över vaniljkrämen och avsluta med den sista bottnen.
5. Täck hela tårtan med vispad grädde. Ställ eventuellt in tårtan i frysen i någon timme så blir den lättare att täcka med marsipan.
6. Massera in några droppar grön livsmedelsfärg i 200 g av marsipanen. Massera in några droppar rosa livsmedelsfärg i reste- rande marsipan. Om du vill göra marsipanrosor, följ instruktionerna nedan.
7. Kavla ut den gröna marsipanen ca
3 mm tjock. Lägg över tårtan och jämna till bäst du kan med händerna.
8. Skär bort överflödig marsipan. Jag brukar ta den överflödiga marsipanen och rulla ut till en lång orm som jag sedan lägger runt tårtan för att dölja kanten.
9. Dekorera med några marsipanrosor och strö över florsocker.

Marsipanros
1. Kavla ut marsipanen tunt, ca 2 mm. Ta ut 10 rundlar med ett kakmått eller snapsglas, ca 4 cm i diameter.
2. Rulla ihop den första rundeln.
3. Lägg den andra rundeln över skar- ven på den första och vira runt. Tryck till lätt på nederdelen så att de fäster vid varandra.
4. Fortsätt att varva rundel efter run- del ganska löst och lite omlott. Tryck hela tiden fast dem genom att nypa ihop rosen nertill.
5. När du har använt dina 10 rundlar så viker du ut varje »blomblad«, precis som när en blomma slår ut.
6. Skär av klumpen som har bildats under själva rosen. Voila!