”Potatismjölken” kommer att vara neutral i smaken och på sikt ska den kunna använda istället för yoghurt, glass och grädde.

26 nov 2017

– Det fiffiga med potatis är att den inte smakar något. Dessutom lyfter fettet i oljan fram smakerna.
En produkt för veganer har hela tiden varit Eva Tornbergs främsta mål:
– De kan ju ha svårt att få i sig det livsviktiga fettet omega 3, som mest finns i fet fisk. För dem och andra kan produkten fungera som ett alternativ till linfrö- och rapsolja eller hälsotillskott, säger hon.

Potatismjölken är en emulsion av protein och stärkelse i potatis samt omega 3-rik rapsolja. Produkten har testats i labb och i fabrik och förhoppningen är att den kan finnas i affärerna nästa år. Livsmedlet är också allergenfritt och lokalproducerat.

Drycken innehåller sex procent rapsolja vilket ger 106 kcal per 100 ml. En smoothie på 250 ml motsvarar halva dagsbehovet av omega-3. Sättet att göra emulsionen är patenterad under företagsnamnet VegofLund.